Hodiny, minuty, setiny aneb 3. ročník na expedici za literaturou

               

 

Hodiny literární či jazykové výuky strávili studenti 3. ročníku trochu netradiční formou. Část studentů vyrazila i přes nástrahy Českých drah do našeho hlavního města, labyrintem místní mhd dorazila do areálu Obory Hvězda s dominantou letohrádku Hvězda v podobě netypického půdorysu šesticípé hvězdy. Česká spisovatelka, překladatelka a experimentátorka Bohumila Grögerová slavila v roce 2021 nedožitých 100 let, letohrádek Hvězda byl jejím oblíbeným místem, proto si mohou návštěvníci v těchto prostorech prohlédnout výstavu Setiny věnovanou její tvorbě. Studenti jež vědí, jak voněla, s kým si dopisovala, jaké si psala kuchařské recepty, s kým tvořila, které knihy četla a samozřejmě vnímali její velmi experimentální a zajímavou tvorbu.

Druhá skupina studentů se vypravila do zlatokorunského kláštera, kterému se také říkalo Svatá Trnová Koruna podle trnu z Kristovy koruny. Tuto vzácnou relikvii daroval král Přemysl Otakar II. řádu cisterciáků při jeho založení v roce 1263. Od skvělého průvodce se studenti dozvěděli spoustu dalších zajímavostí, například jak obvykle žily mnišské řády nebo že v 15. století byl klášter dvakrát vypálen husitskými vojsky. V pracovních listech si každý při vyplňování úkolů zopakoval typické stavební prvky gotiky, zkusil si namalovat rokokový rokaj a pokusil se vyluštit chronogram. Detailní prohlídkou výukových obrazů z 18. století, které byly namalovány pro zdejší školu, si studenti připomněli dílo J. A. Komenského Orbis pictus. Studenti se určitě nenudili a až budou někdy sjíždět řeku Vltavu a jejich pohled zachytí siluetu kláštera, jistě si vzpomenou, jaké skvosty se nacházejí uvnitř jeho zdí.

Další aktivity čekaly na žáky ve škole. Třída se na chvíli proměnila v sázkovou kancelář, ve které žáci sázeli na své znalosti z oboru jazyka i literatury. Pak přišla na řadu pohádka O Červené karkulce, která skončila soudem s vlkem.