Malý princ zavítal na návštěvu na planetu UČITELE

Malý princ se během svého putování setkal v podání studentů 1. AL na planetce také s postavou učitele. Chcete vědět, co si povídali? Přečtěte si dvě ukázky a podívejte se na video.

I.

Když se malý princ dostal na další planetu, spatřil velký stůl plný knih. Některé byly tenké, jiné zas tlusté – přeplněné stránkami. Po stole byla také spousta rozházených papírů a nějaké psací potřeby. Za stolem seděl hubený protáhlý stařík. Měl bílý plnovous, na kostnatém nose brýle a prosté oblečení. 

“K čemu máte tolika knih?” zeptal se malý princ a přiblížil se ke stolu.

Stařík si malého prince prohlédl a odvětil: “Jsou plné vědomostí, které mohu předávat dále.”.

“A kam je budete předávat?” zeptal se malý princ naivně. 

“No přeci svým učencům jako jejich učitel,  je v mém zájmu jim předat své vědomosti a přiučit je něčemu novému,” odpověděl stařík. Malý princ se zamyslel, po chvíli ticha se opět zeptal:

“A mohu se i já stát vaším učencem?”

“Samozřejmě,” zasmál se stařík. 

“Můžeš se stát učencem kohokoli, ale nejdůležitější je, abys dokázal být i sám sobě učitelem!”.  

 

II.

Malý princ se tedy vydal na poslední planetu, která ho zajímala. Jakmile tam dorazil, překvapila ho spousta věcí. Planeta to byla velice malá a celou její plochu pokrývaly knihy. Pod nimi se skrýval učitel. Malý princ se k němu přiblížil. “Dobré ráno studente, jdete pozdě,” zamumlal učitel a dále se díval do svých učebnic. “Já a pozdě?” optal se nechápavě Malý princ. “Ano, pozdě!” odpověděl učitel. Malý princ se omluvil a pokračoval v pozorování. Muž, kterého před sebou viděl, stále otáčel strany knihy, jako kdyby něco hledal. “Co hledáš?” zeptal se opatrně Malý princ, kterému ihned učitel vynadal za tykání. “Proč mi tykáš chlapče? Jsem snad nějaký tvůj kamarád? Já jsem učitel a tomu bys doopravdy tykat neměl!”  “Učitel?” divil se Malý princ. “Co to je?”  “Učitel je někdo, kdo má spoustu informací a předává je dál. Učí ostatní tomu, čemu rozumí. To je učitel.” Malý princ se podíval na muže před sebou. “Vždyť jste tu sám, koho vy učíte?”  “To je právě ten problém, nikoho tu nemám a tys na výuku přišel pozdě. Mám hlavu plnou informací z mých načtených knih, ale nemám je komu předávat. Tak moc jsem se snažil naučit se vše, abych mohl co nejvíce předat dál, až jsem zapomněl na vše ostatní a jsem tu sám. Navždy.” Malý princ se omluvil, že už musí jít, a cestou na další planetu přemýšlel o větě, kterou učitel pověděl.